Jag har beskrivit mig själv som en lyckosökare ”en person som söker Lycka” och det har tagit lång tid att komma fram till vad lycka är för mig!

Häromdagen hittade jag ett av alla mina gamla papper där jag har försökt bena ut vad lycka är för mig och hur jag ska uppnå den. De senaste åren har det ofta handlat om Familj, Vänner, Karriär och Hälsa. Som den målmedvetna person jag är så har jag inom varje område ställt upp ett mål och tagit fram en handlingsplan för hur jag ska uppnå mitt mål. För när jag uppnått mina mål blir jag lycklig.

Ett exempel jag hittade ”Jag ska bli en kärleksfull och bra fru”. Då har jag först försökt beskriva min målbild av hur jag är som en kärleksfull fru. Sedan har tittat på mina brister idag och så har jag tagit fram olika åtgärder för hur jag ska bli mer kärleksfull. Det kan handla om att jag ska berömma min man mer, jag ska visa att jag älskar honom, vi ska ha ”tid för oss” en kväll i veckan, vi ska ha mer sex, osv. (Måste skratta lite åt mig själv när jag nu ser det…)

Ibland när jag inte lyckats med mina mål har min inre röst berättat för mig hur dålig jag är. Rösten har startat igång en tankekedja av negativa tankar som i sämsta fall slutat med att jag mått skit dåligt. Men eftersom jag är ganska målmedveten har jag ganska ofta uppnått det jag har föresatt mig och ibland har det skapat en känsla av lycka. Den har dock varit ganska kortvarig och när ruset har lagt sig så har jag börjat leta vidare efter nya mål igen.

Hela tiden har det handlat om att uppnå något nytt, att hela tiden förbättra något och att aldrig vara nöjd med hur det är idag.

Jag har jagat kickar av lyckorus!

Detsamma har gällt karriären där jag hela tiden strävat efter att komma vidare och få mer ansvar och vilken kick det var när jag fick tjänsten som ansvarig chef på ett företag i södra Sverige. Jag var ung, nästan ensam kvinna och vi jagade nya mål hela tiden… Tills jag en dag insåg att det måste vara något fel i detta… Även om jag uppnår mina mål så känner jag mig bara lycklig i korta stunder. Tänk om det finns något annat sätt att uppnå lycka… Det kanske inte handlar om prestationen?

Jag sökte på nätet och fastnade för uttrycket om inre lycka och att lyckan och friden finns inom dig. Nyfiket läste jag vidare om Yoga, meditation och mindfulness. En helt ny värld öppnade sig för mig. Det kändes helt främmande men jag fastnade för meditation och bestämde mig för att ge det en chans. Målmedveten som jag är gick jag all-in. Jag började en meditationskurs och jag satt 20 min varje morgon.

I meditationen började jag titta inåt, jag började ifrågasätta mina beteende och jag började förstå mig själv. Jag läste även böcker i ämnet och jag kom till nya insikter. Lyckan finns inom mig själv och inte utanför mig. Jag kan jaga mig galen efter nya yttre mål och jag kan uppnå korta stunder av lycka men vill jag ha bestående lycka så måste jag titta inåt.

Lyckan för mig idag består i att acceptera det som är, acceptera och älska mig själv som jag är och att acceptera det som sker just nu. Mitt liv har varit full av massa ”jag borde” och ”jag måste (bli bättre på…)”. Jag har hela tiden utgått från att det inte är bra som det är, att det hela tiden ska förbättras något. Men det handlar ju om hur jag ser på livet, när jag landar i att allt är precis som det ska, då kan jag hitta lycka.

Jag säger inte att man inte ska ha målsättningar, drömmar och visioner. Jag tror att det är viktigt att man tillåter sig fundera på framtiden och vad man vill. Men det är viktigt att njuta av själva resan dit, att hitta lyckan i vardagen. Genom meditationen får jag även en ökad styrka och drivkraft att jobba mot mina visioner.

Jag sade upp mig våren 2014, inte för att jag inte tyckte om mitt jobb utan för att jag ville göra något nytt. Jag ville jobba med människor på ett annat plan. Under nästan ett år visste jag inte vad jag ville göra och det var tufft i början. Jag fick lära mig släppa mina ”att-göra”-listor och jag fick lära mig att kunna njuta av dagen. Jag fick ju äntligen tid att vara hemma med familjen och barnen.

Idag kan jag skratta åt mitt papper med mina handlingsplaner, men för några år sedan var det som mitt liv såg ut. Yttre mål och prestationer styrde mig för jag trodde att det var det som gav mig lycka. Nu har jag visioner och planer men jag försöker njuta varje dag.

Jag tror att lyckan finns inom oss och att det gäller att hitta vägar att ta fram den!

Vad är lycka för dig?

Kram Liselott