Detta är ett kapitel jag inte trodde att jag skulle uppleva eller skriva om i boken om mig själv. Men ibland blir det inte riktigt som man tror och tänker och önskar.

Jag väljer att se det som ett kapitel i min bok på min resa genom livet. Ett kapitel innebär att det bara är en liten del av hela mitt liv. Jag har redan upplevt och skrivit en massa kapitel under mina 51 år och just nu ska jag skriva kapitlet som innehåller bröstcancer och mer vet jag inte… Och det vet ju faktiskt ingen egentligen. Jag vet inte vad som väntar just mig men jag har läst på en del och det kan bli riktigt jäkligt med behandlingen men jag går ”all in” med öppna armar och jag ska göra allt för att läka mig själv.

Jag väljer att blogga om min resa av framför allt tre anledningar. Dels att mina vänner och anhöriga ska kunna läsa och följa mig men framförallt för att jag själv har sökt mycket information i bloggar och på nätet. Så genom att dela min resa hoppas jag att jag kan hjälpa någon annan som går igenom samma resa. Min ambition är att skriva om mina egna tankar och mående men även mer fakta om bröstcancer och behandlingar mm. Den sista anledningen är att det blir ett sätt för mig att bearbeta allt jag går igenom.

Jag heter Liselott Andersson, jag är 51 år och har man och två söner (16 och 18 år). Den 30 juli 2021 fick jag min diagnos bröstcancer, HER2 positiv och ER90% (Hormonkänslig för östrogen), ca 30 mm stor i vänster bröst och inte spridd till lymfkörtlarna. Jag startar min behandling den 18 aug 2021. Tumören upptäcktes på mammografi i maj och jag hade själv inte känt något innan. Jag skriver lite datum för de var viktiga för mig när jag läste bloggar för att lite förstå hur lång behandlingar var.

Behandlingsplanen startar den 18 aug 2021 med 7 cykler cellgifter var tredje vecka (fram till dec), operation i jan och därefter strålbehandling. Eftersom jag är HER2 positiv så blir det även antikroppar under 1 år och antihormonbehandling i 5-10 år pga hormonkänslighet. Detta är en plan men allt beror ju på hur jag svarar på behandling.

Tillägg: Efter operationen den 17 januari 2022 fick jag besked på att det fanns en liten tumörrest kvar på 4 mm som nu är borttagen. Det innebär att jag fick ytterligare 14 behandlingar med Kadcyla var tredje vecka och sista behandlingen fick jag den 7 dec 2022. Kadcyla är en mildare cellgift där jag får behålla håret men som fortsatt ger andra biverkningar.

Cykel 1-4 Docetaxel (cellgift) + Trastuzumab+Pertuzumab (Antikroppar)
Cykel 5-7 Epirubicin (cellgift)+ Cyklofosfamid (cellgift)+ Trastuzumab (Antikropp)

Diagnos 2021
18 aug, Cykel 1Piccline insatt
Docetaxel (cytostatika även kallat cellgift)
Trastuzumab (Herceptin) + Pertuzumab (Perjeta) (Antikroppar mot HER2positiv cancer)
v 36, Cykel 2Docetaxel (cellgift)
Trastuzumab + Pertuzumab (Antikroppar)
v 38Mammografi/Ultraljud
Läkarbesök onkologen
v 39, Cykel 3Docetaxel (cellgift)
Trastuzumab + Pertuzumab (Antikroppar)
v 42, Cykel 4Docetaxel (cellgift)
Trastuzumab + Pertuzumab (Anntikroppar)
v 43-44Läkarbesök onkologen
Remiss till OP & Strålbehandling
v 45, Cykel 5Epirubicin + Cyklofosfamid (EC) – (Cellgift)
Trastuzumab – (Antikropp)
v 48, Cykel 6Epirubicin + Cyklofosfamid (EC) – (Cellgift)
Trastuzumab – (Antikropp)
v 51, Cykel 7Epirubicin + Cyklofosfamid (EC) – (Cellgift)
Trastuzumab – (Antikropp)
Mammografi/Ultraljud
Läkarbesök onkologen
v 3, 2022Operation (ca 4 v efter sista cellgiftsbehandling)
Läkarbesök på onkologen och kirurgen
Start av endokrin behandling (Antihormoner)
Fortsatt Herceptin (Antikropparna) totalt 17 behandlingar
v 7-9Strålning 3 veckor (startar ca 4 v efter operation)
Läkarbesök
Rehabsamtal efter avslutad strålbehandling
Uppföljning med mammografi och läkarbesök på onkologen
1 år efter behandlingsstart.