Våra tidningar pryds ofta av rubriker kring hur vi ska minska i vikt.
Det finns mängder med olika dieter att välja mellan och det är inte alltid så lätt att veta vilken som passar just dig och din kropp. Metoderna varierar också och det är allt ifrån LCHF, LCHP, 5:2 dieten, intermittent fasta till juice detox, viktväktarna och pulverdieter.
Jag är förespråkare för att man ska ta hand om sin kropp för att må bra och det innefattar även att ge kroppen rätt energi och näring. ”Du är vad du äter” har blivit ett känt uttryck och det ligger en hel del i det. Äter du hälsosamt så mår du bättre och presterar bättre. Kosten tillsammans med träning är en av grundstenarna för att må bra. Det finns fler viktiga faktorer för välmående men i detta inlägg ligger fokus på kosten.
Hur ska du hitta rätt i kost djungeln då?
Det tuffa men sanna svaret är att du behöver testa dig fram. Du behöver hitta den kost eller diet som passar dig och din kropp och som du mår bra av. Vi har alla olika kroppssammansättningar och vi reagerar olika på det vi stoppar i oss. Din träningsmängd och vad du tränar spelar också en stor roll för vad och när du ska äta under dagen. Ofta handlar det om att göra en bestående hälsoförändring och då är det viktigt att det är en kosthållning du kan leva med och där du mår bra under resans gång.
När du utvärderar en diet så gör det under några veckor, ge din kropp chansen att ställa om och anpassa sig till den nya kosten. Skriv gärna dagbok, det är lättare att fånga upp svängningar i mående då. Är du kvinna se även till att ha koll på din PMS-cykel som också kan påverka dig. Jag råder dig också att inte bara använda vikten på vågen, ta fram måttbandet också. Det är ofta på måtten man kan se den stora förändringen.
Som kostrådgivare rekommenderar jag en kost där du inte utesluter mat eller näringsämne utan tillåter, om än i mindre mängder, för att få en hållbar livsstil.
Jag är inte emot en kick-start, att prova en speciell diet under en kortare period, för att få en snabb viktnedgång. Detta är ofta bra för motivationen och så länge du mår bra och klarar att köra enligt den så kör på. Det kan ju också visa sig att det är precis rätt kost för dig. Risken med olika dieter som begränsar intaget av t.ex. olika näringsämne eller där du bara får äta begränsat med mat är att det är lättare att skapa sug och att du kan få någon form av bakslag.
Om du väljer att köra en kick-start eller diet är det viktigt att sedan växla över till en hållbar kosthållning. Kanske har du hittat det som fungerar för dig och då behöver du inte göra några större förändringar. Har du gjort en viktnedgång som du nu vill hålla så är det viktigt med en period på några veckor där du sakta lägger till mat igen för att kroppen ska kunna anpassa sig till nya förutsättningar. Det är här det brister i många dieter och det är då lätt att gå tillbaka till gamla vanor igen.
Värt att nämna är då också att en diet som utesluter kolhydrater kan ge dig en viktnedgång på 1-3 kg bara av att du tappar vätska och börjar du sedan äta kolhydrater så lägger du på den vätskan igen vilket syns på vågen. Det är helt i sin ordning men många tappar suget när de ser att vikten går upp igen. Detsamma gäller om du väljer att äta/dricka mer vid ett tillfälle, tappa inte sugen om du går upp dagen efter, det kan ta ett par dagar för kroppen att tappa vätska igen.
Jag har själv gått ner 15 kg några år efter min senaste graviditet och sedan 2011 äter jag en kost som fungerar för mig. Jag har provat och utvärderat mängder av dieter. Jag har varit ihärdig och målet har hela tiden varit att må bra under resans gång. För mig fungerade t.ex. inte ren LCHF (där man begränsar kolhydraterna*), jag fick lägga till vissa kolhydrater under vissa måltider för att hitta rätt. Tränar jag så behöver jag även justera för det. Jag kommer berätta mer om den resan i ett senare inlägg.
*Kolhydrater – mjöl, socker, pasta, ris, potatis, grönsaker, frukt mm
Kontakta mig gärna om du vill ha hjälp med en hälsoförändring eller om du vill se över din kost.
Kram Liselott