Igår hade jag en föreläsning om Stresshantering och Tankens kraft. Föreläsningen varade i två timmar och när jag lämnade stället kände jag sådan lyckorus. Jag kände att det hade gått riktigt bra och att jag hade fångat lyssnarna men jag kom inte ihåg allt jag hade sagt och var hade de två timmarna tagit vägen? Jag hade varit i ett tillstånd där allt bara kom till mig och där jag knappt behövde tänka.

När vi pratar om stress så handlar det väldigt mycket om vad som kan hända med oss om vi utsätts för stress och de negativa konsekvenser det kan medföra, speciellt om det är långvarig stress. Vi pratar också om olika stressymtom och stressjukdomar som detta kan ge. Det är viktigt att vi lär oss lyssna på vår kropp så vi kan känna igen det som händer och göra en förändring när det behövs. Detta handlade även min föreläsning om och vi pratade också mycket om hur våra tankar påverkar oss och olika verktyg för stresshantering. När vi närmade oss slutet fick jag frågan om man inte kan se stressen som något positivt? Vi kom då in på den sista delen i min presentation…

Kan kunskapen om vad som händer i kroppen hjälpa oss istället? Skulle vi kunna se stressen som något positivt?

Vid en stressig situation ökar stressnivån i kroppen och för att förbereda kroppen så frisätts stresshormoner som kortisol och adrenalin. Innan jag går vidare i resonemanget skulle jag vilja visa prestationskurvan, se nedan. Viktigt att nämna här är att detta handlar om enskilda kortvariga situationer.

Prestationskurvan

Låt oss ta några exempel för att beskriva kurvan. Om du ska göra något som du kanske gör ofta som att diska så har du ganska låg stressnivå och du känner dig kanske ganska likgiltig inför det. Låt oss istället säga du ska göra något nytt som du kanske är lite nervös för, som att gå på en anställningsintervju där du vill göra bra ifrån dig. Om vi följer prestationskurvan uppåt så ser vi att när stressnivån ökar åt höger så blir vi mer skärpta och prestationen ökar. Så lite stress och nervositet är bra för prestationen.

Om du istället tänker dig att du ska hålla ett tal eller kanske en presentation, något som gör dig riktigt nervös och stressad. Många kan relatera till det för det är det som vi människor är mest rädda för – att prata inför andra. Stressnivån ökar då ytterligare åt höger och du blir spänd och kanske helt överbelastade och prestationsnivån sjunker. Du skulle kunna uppleva detta som panikkänsla eller att du helt tappar bort dig och får en black-out.

Åter till frågan då, skulle vi kunna använda denna kunskapen till att faktiskt hjälpa oss istället?

ABSOLUT, säger jag och jag ska ge dig ett exempel.

Igår när jag skulle hålla min presentation så vaknade jag och kände att jag började bli lite nervös. Tidigare skulle denna känsla skrämt mig lite. För några år sedan skulle jag hålla ett tal när min syster fyllde år och det var något jag kom på ganska sent så jag kände mig inte särskilt förberedd. Jag kände mig ganska nervös under hela festen och som ni vet så brukar ju inte talen komma förrän lite senare på kvällen så nervositeten bara ökade. När jag visste att det närmade sig så började kroppen reagera, jag började andas snabbare och högre upp i bröstet, hjärtat slog snabbare och jag blev rädd för reaktionen och började tänka negativa tankar. Jag fick panik och allt låste sig fullständigt. Det gick inte alls, jag höll talet men det var katastrof (kändes det som då). När jag åkte hem undrade jag vad det var som hände egentligen.

Det var inte förrän senare när jag utbildade mig inom stress och jag fick se prestationskurvan (bilden ovan) som jag förstod vad som hänt. Mina tankar och min rädsla för hur jag började reagera puttade över mig till höger på kurvan och stressnivån bara skenade. En vän berättade också för mig hur denna kurvan hjälpte henne när hon skulle prestera och den insikten använder jag mig av nu.

Så igår när jag vaknade och kände mig nervös så kände jag helt plötsligt bara tacksamhet, det var ju bara min kropp som förberedde sig på att prestera på topp. Jag välkomnade nervositeten och anspänning istället för att bli rädd för den. Reaktionen tog mig, under morgonen fram till presentationen, till ett FLOW-tillstånd. Har ni varit i FLOW-tillstånd så vet ni vad jag menar. Man är helt inne i det man gör, man är helt Här & Nu, efteråt kommer man knappast ihåg vad man har sagt men man vet att det har gått bra. Fullständig LYCKA!

Föreläsning

Idrottsmän, författare, konstnärer är några exempel på personer som söker FLOW-tillstånd för de vet att det är då de presterar på topp. Ni har säkert sett 100-meters löparna som står och slår på sig själv innan starten för att öka spänningen och adrenalinet i kroppen. När sedan starten går springer de helt avslappnat i fullständig FLOW (om allt fungerar).

Så hur skulle vi kunna använda det här då? Nästa gång du känner att du får en stressreaktion, när du känner att pulsen höjs och hjärtat slår snabbare så välkomna det! Det är en normal reaktion, det är kroppens sätt att förbereda sig för att agera på topp. Se det som något positivt – det kan hjälpa dig prestera på topp och ge dig en i FLOW-upplevelse.

 

Vill du maximera din prestation? Som mental tränare och stresscoach kan jag hjälpa dig med olika verktyg där du tränar på att uppnå FLOW-tillståndet eller det Ideala Prestations Tillståndet (IPT) som det också kallas. Detta kan användas inom tex idrott där jag bla coachat ungdomar eller andra prestationer som vi står inför, som att kanske prata inför andra… :)

Kram

Liselott