Hur ser julen ut för dig? Är det bilden där alla sitter samlade tillsammans bland tomtar och ljusarrangemang, den underbara hemmalagade julmaten är uppäten och julsångerna spelar i bakgrunden. Under julgranen ligger alla inslagna paket och alla väntar på att tomten ska komma och dela ut dem. Bilden du har av julen sätter också dina förväntningar på hur det ska vara och vad du känner att du behöver göra. Här kommer några tips som kan hjälpa dig att minska julstressen:

1. Sätt ditt mående överst på listan. Hur vill du må och känna på julaftons morgon?
Lugn, harmonisk, förväntansfull, utvilad, glad. Om du har bilden klar för dig så tillåt dig att känna efter med jämna mellanrum under december. Hur mår jag, behöver jag prioritera om?

2. Se över dina förväntningar på julen
December är ofta en stressig period på arbetet med allt som ska avslutas innan årsskiftet, julaktiviteter för barnen och på det kommer allt vi ska fixa med inför julen. Se över dina förväntningar på julen, är det realistiskt att du ska fixa med julbak, julstädning, julklappar, julmat, juluppsättningar samtidigt som du har mycket annat att göra. Vilka krav kan du dra ner på?

3. Sänk kraven på dig själv och jämför inte med andra
Alla förväntningar om hur julen ska vara sätter också inre krav på dig själv. Är det realistiskt att du ska vara den som håller ihop allt? Var lägger du ribban? Jämför du dig med alla andras fina julbilder med julgranar och julbak och presentinslagningar? Det finns alltid en annan sida bakom kulisserna som vi inte alltid ser. Prioritera hur ni har det bakom kulisserna istället.

4. Prioritera tid för vila och återhämtning (även innan julhelgen)
När det gäller all stress är det viktigt att ge sig tid för vila och återhämtning. Många prioriterar bort just detta när det börjar bli stressigt. Planera in tid i kalendern för ”egen tid” just för att du ska må så bra som möjligt under julhelgen. Träna, ta en promenad, ta en tupplur, fika med en vän, gör något som ger dig energi!

5. När du gör det du har valt att göra – var närvarande i just det
Träna på att släppa allt det där som pågår i huvudet, allt du behöver göra, den där att-göra listan som kan få vem som helst att bli överstressad. Var närvarande i det du gör för stunden. Var närvarande när du klär granen, när du bakar, när du är på Lucia med barnen osv. Bestäm att ni lägger undan telefonerna och gör något tillsammans.

Jag önskar er en riktigt God Jul-förberedelse!

Liselott