Ni som känner mig vet att jag kommer från en historia där allt handlade om prestation och ”att-göra” listor. Jag baserade min självkänsla på att prestera och hålla igång för om jag inte presterade så var jag inte duktig. Begreppet kallas prestationsbaserade självkänsla och jag kommer skriva mer om det längre fram.

Detta inlägg handlar om att lära sig prioritera om. När jag har ställt mig själv frågan om vad som är viktigast i mitt liv kommer alltid min familj och mina nära och kära överst. Jag mår alltid som bäst när jag får göra något med familjen. Det är där jag hämtar min energi. Jag vet också att kärlek är viktigt för mig och att jag och min man ibland behöver egentid. När vi ger oss själva den tiden så bygger det upp vår relation och vi blir starkare tillsammans. Vi blir även bättre föräldrar till våra barn.

De här insikterna har jag haft länge men jag har ändå haft så svårt att leva så. Jag landade fortfarande väldigt lätt i fällan att prestera och när vi funderar över veckan eller helgen så kunde det se ut så här i mitt huvud:
– att köra till tippen
– match barnen
– gäster på kvällen, handla, städa, laga mat…
– betala räkningar
– träna
– osv

Det är inte lätt att lära om. Det sägs att man ska utföra något minst 20 gånger för att det ska bli ett nytt beteende och ofta behövs det ännu längre tid. Jag kunde säga till mig själv att jag måste ändra mig men för att få det till en vana fick jag lura hjärnan lite. Jag satte ”Tid för oss” överst på min lista. Då blev det helt plötsligt lika viktigt för mig att checka av det som allt det andra. Vi började planera in aktiviteter som innebar ”Tid för oss” och efter ett tag började det bli en vana.

Idag går jag och min man upp 20 minuter tidigare på morgonen, vi kokar kaffe och sätter oss i soffan och tittar ut på naturen (nu börjar det dock bli lite för mörkt…). Ofta pratar vi men ibland är vi bara tysta. Det ger oss energi och en bra start på dagen.

Detta kan även handla om att prioritera dig själv, att ge dig själv egentid. Vi har så lätt att sätta oss själva längst ner på listan och ofta finns där inte tid kvar då för att göra något för oss själva. Men fundera på vad du behöver för att du ska må bra som person? Vad behöver du för att vara en bra förälder, make/maka, vän, kollega? Jag brukar tänka att när jag ger mig själv den tiden så blir jag en bättre person för mig själv och för min omgivning och då blir det enklare att prioritera det.

Jag brottas fortfarande med mitt prestationsfokus men jag har börjat hitta nya sätt att se tillvaron och jag kan även njuta av att bara vara. Att ha en helg helt oplanerad var otänkbart för mig tidigare men det händer allt oftare och det är faktiskt ganska skönt nu (trodde aldrig jag skulle säga det :)).

Bilden lade jag ut på Instagram för några veckor sedan när vi valde att ta en promenad tillsammans en lördag morgon.