Så kom den där dagen när jag skulle få reda på vad det var. Jag hade sovit oroligt och vaknade med den där välkända klumpen i magen. Ovisshet och rädsla blandat med att vilja äntligen få veta så jag kan få något att hålla fast i igen. Ovisshet är inte riktigt min grej, jag gillar att ha koll.

Besöket var kl 8:30 på Bröstmottagning där jag skulle få träffa kirurgen som kommer göra själva operationen samt en kontaktsköterska. Normalt sett får inga anhöriga följa med på mammografi och behandlingar på grund av Coronan men undantaget är besöken hos läkarna där det är bra att man får ha någon med sig. Jag och Danne gick upp på andra våningen hand i hand med våra munskydd på oss och satte oss och väntade. Nervösa och spända båda två.

Vi blev inkallade i ett rum av kontaktsköterskan och kirurgen kom in och satte sig. Han var lugn och sansad och berättade att proverna visade att jag hade en tumör i vänster bröst. Den är 31 mm och den hade inte spridit sig till lymfkörtlarna och prognosen ser därför god ut. Så skönt att höra, just frågan om den spridit sig har hängt över mig mycket. Vi satt och lyssnade lugnt för vi var ju ändå ganska förberedda på detta. Han fortsatte berätta att det var en HER2 positiv tumör som också var hormonkänslig och att den bara växte i en takt på 4% vilket är väldigt lågt. Detta sade mig inte så mycket just då men jag har såklart letat mer information i efterhand.

Angående behandlingen så berättade han att de skulle börja med antikroppar och cellgifter för att försöka krympa tumören innan operation. Har förstått att det också är ett sätt att se så behandlingen fungerar och har effekt, vilket kan vara svårt att se om man opererar bort tumören först. Därefter blir det strålning och sedan fortsatt antikroppsbehandling i ca 1 år och Antihormoner i 5-10 år. Jag berättar mer detaljer om behandlingen och vilka olika cellgifter och antikroppar som används längre fram.

Eftersom han är kirurgen som skulle ansvara för själva operationen undersökte han mig och berättade att de skulle göra en bröstbevarande operation där de tar bort en tårtbit och det lät ju väldigt skönt. Men det är ju behandlingsresultatet som kommer visa om detta blir aktuellt. Mätning och fotografering ingår.

Vi hade fyllt i ett frågeformulär som vi gick igenom angående min hälsa och cancerdiagnoser i släkten osv. Vi har inga tidigare bröstcancerdiagnoser om man inte räknar med min mormors syster.

Det jag också fått lära mig är att inför en diagnos har man en Bröstkonferens/Bröstrond där man samlas en grupp onkologer (cancerläkare) och kirurger och går igenom varje enskilt fall. Man tittar på vad proverna visar och gemensamt kommer man fram till en rekommenderad behandling. Känns verkligen proffsigt att samla olika erfarenhet för att komma fram till ett beslut.