I mitt förra inlägg skrev jag om Stress eller Balans och jag beskrev där skillnaden i hur vi upplever det i form av en vippbräda. I detta inlägg ligger fokus på resurssidan och vad vi kan göra för att återhämta oss men först en liten återblick på kraven.

Balans1

När vi är i balans så upplever vi att vår belastning och våra krav är lika stora som våra resurser att hantera dem. För att klara av att hantera stress är alltså våra resurser viktiga. Vi sade ju att våra resurser bland annat handlar om att ge oss tid för återhämtning så att vi kan bygga upp oss själva igen.
Våra resurser handlar även om:
– att ha en väl fungerande sömn
– vår förmåga till avspänning och avslappning
– att kunna stilla sinnet (tankar och känslor)
– att kunna skilja på självkänsla och prestation, vi är inte det vi gör eller presterar
– en vettig livssituation privat och på arbetet

Vad händer i kroppen vid stress och varför behöver vi återhämtning?

Ett stresspåslag uppstår när vi känner fara. Kroppen påverkas genom att olika hormoner frigörs för att förbereda oss på kamp eller flykt. Vi förbereds för strid. Detta är omedvetna reaktioner som styrs av nervsystemet, ett beteende som är många miljoner år gammalt. Det handlade då om att överleva och stressystemet kunde hjälpa oss att undkomma en fara. När faran är över så reglerar kroppen själv hormonerna och stresspåslaget försvinner, kroppen blir ofta utmattad och behöver vila för att återhämtas och läkas.

Men vad händer när vi har ett konstant stresspåslag, så som så många har idag? Hjärnan kan inte skilja på en verklig och en ”inbillad” fara så alarmsystemet sätts igång när vi känner oss hotade, upprörda, misslyckade eller rädda. Det kan vara en situation på jobbet där vi känner oss otillräckliga, rädsla för att göra något vi inte känner oss säkra på, känslan av att tiden inte räcker till. Idag går vi ofta miste om vilan efter varje stressreaktion då vardagen inte erbjuder så många möjligheter till återhämtning. Kroppen skickar varningssignaler oss och risken för kronisk stress uppstår. Kroppen skriker återhämtning till oss. I nästa inlägg ska vi titta vidare på olika stressymptom.

Hur ska vi göra för att återhämta oss?

bb9f9777

1. Bli medveten, lyssna på din kropp.
Det första du behöver lära dig är att lyssna på din kropp, vad säger den till dig? Bli medveten om att du behöver återhämtning och skapa tid för det. Prioritera dig själv!

2. Prioritera dig själv
Inse att för att du ska kunna finnas där för andra så behöver du prioritera dig själv. Ofta sätter vi oss själva längre ner på vår prioriteringslista och andras behov går före våra egna. Mår inte DU bra så är det också svårt att finnas där för andra.

3. Lista vad som får dig att må bra och prioritera tid för det
Vad får dig att må bra? Vad gör du för att varva ner kropp och sinne? Vad ger dig energi?
Fundera igenom frågorna och lista saker som får dig att må bra. Prioritera tid för detta och bestäm när du ska göra det! Har du några pauser i vardagen som du kan utnyttja, en stund på morgonen eller på lunchen eller kanske innan läggdags? Det kan vara att ta en promenad, vistas i naturen, läsa en bok, Yoga, träna, en powernap eller att bara vara. Se till att det verkligen ger dig återhämtning och att det inte blir ytterligare en grej som du ska bocka av. Håll nere kraven, ibland räcker det med 10 minuters paus.

4. Avslappning
Stress innebär en hög grundspänning i kroppen.  Är du stressad så behöver du sänka denna spänningsnivån och då kan avslappning eller en guidad meditation vara bra. Avslappning kan ses som kroppens egna lugnande medicin där du kan påverka hormoner, kontrollera blodtryck och muskelspänningar. Du kan hitta mycket på nätet eller på Spotify om du har tillgång till det. Avslappning ingår i all stresshantering.

5. Bygg upp ditt pluskonto
Nu ska jag ge er ytterligare en hemlighet, vi kan fylla på resurssidan så vi ligger på plus. Vi kan alltså bygga upp ett pluskonto som vi kan använda oss av när kraven blir för höga och den negativa stressen kommer smygande. Så även om du inte känner dig stressad nu men vet att du brukar ha perioder av stress så se till att bygga upp dig med saker & aktiviteter du mår bra av redan nu

Vad får dig att må bra, vad gör du för att återhämta dig? Kommentera gärna!

Kram
Liselott