Blir du stressad av att stå i kö? Det kan vara kön i affären, bilkön, kön till biosalongen. Och tänk om den andra kön går snabbare än den här? Kanske känner du att väntan är slöseri med tiden. Väntan vid ett rödljus, väntan på att datorn ska starta upp eller att vänta på någon som är sen.

I vårt bråttom samhälle är det här ett ganska vanligt fenomen. Vi vill gärna maximera allt och allt som inte flyter på kan ge en känsla av stress och panik. Många lever i känslan av att det hela tiden är bråttom. Det som skulle kunna vara en naturlig paus upplevs istället som stressande och kan ibland orsaka en riktig stressreaktion.

Tänk om du skulle kunna vända på det och använda väntestunden till något bra!

Vår hektiska livsstil där det hela tiden ska hända något och där huvudet hela tiden är påkopplat leder till att stressnivåerna i kroppen höjs. För att få balans och minska stressnivåerna behöver kroppen vila och återhämtning. Den viktigaste källan för återhämtning är sömnen men idag räcker det ofta inte, vi behöver fylla på med mer energi och få in fler stunder för återhämtning under dagen.

Så nästa gång du behöver vänta eller stå i kö ge dig själv en välbehövlig paus istället.

1. Vilka väntesituationer skulle kunna ge dig en paus?
Ofta hjälper det att ha tänkt igenom olika situationer innan så du har en plan för vad du kan göra nästa gång du behöver vänta. Fundera på vilka situationer i vardagen som skulle kunna ge dig en välbehövlig paus.

2. Kö – vad bra:) Tid för återhämtning!
Nästa gång du hamnar i situationen så tänk att du kan använda tiden till något bra som att stressa ner. Du kan ändå inte göra något åt det så lägg inte kraft på att bli irriterad och stressa upp dig.

3. Gör en kort övning som sänker stressnivåerna.
Andningsövningar är bra för att sänka dina stressnivåer och hjälpa hjärna att få en paus från allt det där som ständigt pågår i huvudet. Samtidigt blir du medveten om ditt andetag och kan notera om det känns stressat.
Ladda ner din gratis 4-stegs plan och få en övning på köpet.

4. Lämna situationen stärkt och fylld med energi istället för det omvända
Du har tagit kontroll över situationer istället för att du har låtit situationen få styra dig. Att vänta kan vara positivt också och det kan vara det du behöver just nu för att varva ner.
Lycka till!