Idag fick vi äntligen träffa onkologen igen. Danne får vara med vid de här läkarbesöken och det är bra för jag känner redan att jag inte har helt koll på vad han sade. Han började i alla fall med att säga att ta upp det positiva och det handlade om mammografin och ultraljudet jag var på förra veckan som skulle visa hur jag svarade på behandlingen.

Jag hade ju redan hört från ultraljudsläkaren att jag svarade bra och hon kunde se att den krympt på bredden men alla bilder skulle sedan gås igenom för att jag skulle få besked idag av min behandlingsläkare (onkologen) så jag visste inte resultatet på mammografin. Han berättade att på mammografin kan man se tätheten också (det gör man inte på ultraljud) och det hade blivit jätte stor skillnad. Man kunde nästan inte se tumören längre vilket innebär att cancercellerna inuti själva tumören också minskat rejält. Så dels har den blivit mindre tät och dels har den krympt från 10 mm till 5 mm på bredden och några mm på längden. Han var riktigt nöjd och det var såklart jag och Danne också.

Jag bad honom också beskriva min cancer, har fått det förklarat från tre olika nu och det känns bra att få lite olika beskrivningar så sätter det sig lite bättre hos mig också. Jag har ju tidigare skrivit om att min är HER2positiv och han berättade att utsikterna för just denna typen inte var så goda tidigare men 2012 när man hittade det här med antikroppar som stoppar tillväxten för just den här typen av cancer så har det förändrats helt och prognoserna ser goda ut nu.

Han berättad också varför man just i detta fallet med min typ av cancer ofta väljer att köra cellgifter innan operation och det är just för att se hur tumören svarar och om den fortsätter att krympa under hela resans gång. Detta blir ju betydligt svårare att se om man plockar bort tumören och analyserar den före själva behandlingen. Sen finns det ytterligare möjligheter att ta till med någon form av cellgift i tablettform (tror jag det var) som man sedan kan få i kombo med antikropparna (som jag ska ta i ett år) efter operationen. Han sade att det var mycket ny forskning hela tiden och det känns ju fantastiskt.

Jag är så tacksam för alla framsteg som görs inom cancerforskningen och nu går vi snart in i rosa månaden så tänk gärna en extra gång på det.

Därefter var det dags för den tredje behandlingen med antikroppar och cellgifter. Jag bad om andra illamåendetabletter denna gången som jag fick utskrivet som jag ska prova om det sätter igång. Läste också om att åksjukearmbanden kan hjälpa. Jag hade mina kvar sedan graviditeterna (som iofs inte hjälpte då) men ska prova dem också

Danne hämtade mig och vi handlade lite ”goemat” som vi ska fira med ikväll innan smaken försvinner igen.

Så nu kör vi!!!
⭐️⭐️⭐️

PS Tack för bästa videopeppen i morse Irma och Malin ”Heja Lotta, Heja Lotta” ❤️