Ett inlägg främst riktat till dig som ska påbörja eller genomgår en cellgiftsbehandling. Har ni fler tips ni vill att jag ska lägga upp så skriv i kommentarsfältet så fyller jag i. Jag vill också skriva att jag inte är sponsrad av någon och de produkter jag valt att använda har jag hittat genom olika tips eller så har jag valt andra produkter utifrån vad jag har kunnat få tag på.

Jag har lagt många timmar på att leta efter tips och trix som kan vara bra för att förebygga eller minimera biverkningarna vid en cellgiftsbehandling. Jag har letat i forum, på bloggar och pratat med andra i Sverige och utomlands och här har jag sammanställt det jag har hittat såhär långt. Jag kommer att uppdatera och lägga till under resans gång.

Just nu när jag skriver detta så har jag fått Docetaxel, Herceptin och Nivestin sprutor men tipsen är ganska generella.

Och det mesta av detta påbörjade jag inför eller i alla fall tidigt i behandlingen för att förebygga så mycket som möjligt.

Torra slemhinnor:
En vanlig biverkning vid cellgiftsbehandling är torra slemhinnor vilket beror på att cellgifterna riktar sig främst mot celler som delar sig snabbt så det gäller alltså bl.a. mun, näsa, mage, tarmar och underliv.

Svamp och torrhet i munnen:
Detta är en vanlig biverkning och det tips som de många ger är att skölja munnen med Vichyvatten. Det ska vara riktigt Vichyvatten och inte bara kolsyrat vatten. Jag sköljer flera gånger varje dag och spottar ut det. Detta är den rutin som är viktigast för mig och än så länge har jag klarat mig. Jag vet också att det finns receptbelagda medel man kan få om man får svamp under behandlingen.

Näsan:
När slemhinnorna i näsan blir torra så blöder du lätt näsblod och blir öm i näsan.
Jag har börjat smörja näsan morgon och kväll med en naturlig bivaxsalva (för att jag hade det hemma) men tipset jag har läst är att använda vaselin. Ta vaselin på en tops och smörj runt om i varje näsborre. Än så länge blöder jag inte näsblod men är väldigt torr i näsan och detta lindrar mycket.

Torra ögon:
Har jag själv inte drabbats av ännu men jag har lite ögondroppar sedan tidigare som jag kommer använda vid behov.

Underlivet:
Detta tipset fick jag direkt från en bröstsyster i behandlingsrummet som jobbade på ett Apotek och som hade hjälpt henne.
Tvätta med Intimolja (aldrig tvål) vid dusch (till vänster på bilden).
Varje morgon och kväll smörjer jag mig med Intim crème. Detta lämnar en skyddande hinna (till höger på bilden).

Naglar:
Vissa cellgifter kan gå på naglarna, de kan bli bruna, sköra och ibland tappar man dem. (Jag tror det är Docetaxel och Paklitaxel) Redan innan jag började min behandling började jag smörja nagelband och naglar både på händer och fötter.
Dessutom har jag målat naglarna på händer och fötter i en mörk färg för att förhindra UV-strålarnas effekt på dem.
Ska du ta bort nagellack så använd medel utan aceton eftersom huden är känslig.
Det är viktigt att klippa ner naglarna på fötterna och hellre använda skor som är lite förstora så att de inte trycker mot naglarna. Jag försöker också klippa ner fingernaglarna för att inte riskera att de hakar upp sig eller fläks upp (ser att de är för långa nu på bilderna). Den till vänster på bilden är för nagelbanden och den till höger för att stärka naglarna.


Diskvantar för att skydda händerna:
Jag köpte hem disksvampar för jag läste att om man börjar blir torr så ska man undvika vatten. Jag har dock inte använt dem ännu för jag är noga med att återfukta huden dagligen, se nedan.

Huden:
Jag är noga med att återfukta huden och speciellt i ansiktet. Efter första behandlingen fick jag jätte mycket acne men jag har inte fått något efter andra. Jag smörjer även in kroppen efter dusch (men det har jag alltid gjort) Har också läst att det är bra att smörja händer och fötter om du märker att det behövs. Jag försöker också undvika saker som kan ge sår just nu och försöker undvika för mycket kontakt med jord utan handskar.

Läpparna:
Detta tipset hittade jag faktiskt till min son som äter en medicin som ger riktigt torra läppar där någon skrev att detta var det bästa hon hade provat. Så nu använder jag detta också men mer vid behov när läpparna är riktigt torra.

Håret/Ögonbryn/ögonfransar
Jag använder ett ögonbrynsserum som jag även använder på ögonfransarna. Det är ju lite olika om och när man tappar bryn och fransar och de brukar tappas betydligt senare än håret som för många trillar ett par veckor efter första cellgiftsbehandlingen. Jag läste om någon som använt just detta men det finns många ute på marknaden och jag kan inte säga om det hjälper ännu men jag tycker det är värt att prova. Vill gärna behålla bryn och fransar så länge som möjligt.

Illamående:
Jag har läst att det ska vara bra att äta något salt när du vaknar och att sedan äta ofta och mindre under dagen. Dock fungerar inget mot illamåendet för mig ännu. Ska fråga om det finns bättre piller. Så tar jag tacksamt emot mer tips:

Vatten/Vätska:
Drick mycket vatten, jag tycker inte vatten smakar gott längre så jag häller i några droppar smaksättare där Zeroh har blivit en favorit och där finns många goda smaker att välja mellan. Ibland väljer jag vätskeersättning (brustablett) speciellt om jag haft mycket diarreer som tyvärr är en vanlig biverkning.

Diarré:
Jag har haft diarré sedan jag startade med Nivestim sprutorna och jag har fått tabletter (Loperamid) som jag tar vid varje tillfälle och det har fungerat bra.

Hård mage:
Jag har som sagt haft motsatsen så här kan jag också fylla på med tips om ni har några.

Handsprit:
Jag har alltid med en liten flaska handsprit i min väska som jag använder vid behov.

Smärtstillande:
Jag har haft rejält ont i kroppen av Nivestimsprutorna så då har jag använt mig av alvedon och ipren för att försöka hålla det i schack.

Min rosa väska:
Jag har gjort en egen necessär med allt det viktigaste som jag alltid har med mig i en tygväska tillsammans med papper som jag fått och en flaska vatten.

Skriv upp dina rutiner:
Det var så mycket för mig som jag skulle hålla reda på så jag sammanställde allt på ett papper till mig själv. Där jag skrev vad jag skulle göra varje morgon, under dagen och kvällen. Nu när jag kommit in i det behöver jag inte det längre.

Har ni fler tips och trix så skriv gärna till mig, antingen i kommentarerna eller på annat sätt så fyller jag på.