Sammanfattning & Läxa
Från möte 201023
Din frågeställning (ditt problem) handlade om att du tycker det kan vara jobbigt med tillställningar. Vi pratade om vilken bild du har av dig själv och hur du ska vara på de här tillställningarna, att du vill vara social och full av energi osv. Vi pratade också om att när du är den här personen så tar det mycket energi från dig och du får ibland gå ifrån festen efter ett tag.
Du har tankar och bilder om tillställningarna som skapar negativa känslor och oro långt innan själva festen. Vi pratade om att känslan redan innan festen kan avgöra utfallet, har du en positiv känsla är du mer social och tvärtom. Så tanken är att ha själva känslan (tillståndet) som mål istället för hur du ska prestera på festen. Har du en bra känsla så ökar förutsättningarna för att det ska gå bra på festen.
Vi pratade om att mental träning kan hjälpa dig så läs gärna igenom den ”gamla” texten nedan om mental träning.
Vi ska jobba med tre delar:
– Din målsättning för festen
– Målbildsträning (Mental träning)
– Hur du kan få en så bra start på festen som möjligt
– Hur du kan försöka jobba upp känslan som något ”dåligt” skulle inträffa.
Målsättning:
Resultat: Istället för att ha bilden av hur du ska vara på festen som mål så ska du få ha känslan som mål. Att ha så bra känsla som möjligt på festen och försöka behålla känslan så högt som möjligt vad som än inträffar.
Känsla: Försöka ha en så hög känsla som möjligt inför och under festen
På en skala från 1-10.
Prestation: Vad kan du göra redan på morgonen för att ha en så bra känsla som möjligt? Se om du kan lägga till att varje ny dag är en ny mätning av känslan (släpp gårdagen)
Hur kan du förbereda dig för att få en så bra start som möjligt på festen? Tex, hitta någon att prata med och ha några samtalsämne med dig, bygge brukar få dig att få en bra start.
Träna detta varje dag, ny dag ny känsla. Betygsätt dig på kvällen och dra lärdomar om din känsla har sjunkit. Se om du kan hitta sätt att inte låta känslan sjunka så långt ner.
Målbildsträning:
Gör övning 2 nedan och lyssna även på ljudfilen som hör till.
Mental träning
Mental träning handlar om personlig utveckling, att hitta och utveckla resurser inom oss för att må bättre och få ett rikare liv. Det handlar om det som pågår i huvudet (det mentala), våra tankar och känslor som vi oftast inte är medvetna om men som påverkar oss positivt och negativt i olika situationer.
Så lika viktigt som det är att träna våra fysiska förmågor som styrka, kondition och motorik, lika viktigt är det att träna de mentala förmågorna, det som pågår i huvudet, för att må och prestera bra.
Inom idrottsvärlden har man länge använt mental träning för att prestera bättre och de flesta elitidrottare använder sig av mental träning idag. Det man oftast hör och tänker på är att man i ett avslappnat tillstånd lägger in målbilder för prestationen. Målbilderna kan handla om självkänsla eller bilder och känslor av när man utför något eller har uppnått ett mål. Dessa bilder skapar motivation och styr dig sedan framåt mot ett slutresultat på en omedveten nivå, nästan som en autopilot.
Såhär går det till:
1. Grundträning: Genom avslappning och mindfulness lär du dig sänka grundspänningen i kroppen och minska aktiviteten i huvudet. Du försätter kroppen i ett tillstånd där du sedan kan lägga in olika målbilder. Detta är grunden för att jobba vidare med nästa steg. Du lär dig då också att bli medveten om de tankar som dyker upp och det är förutsättningen för att kunna förändra tankemönster och agera annorlunda. Till din hjälp har du ljudfiler du lyssnar på.
I ljudfilerna hänvisar jag till en introduktion och att du sitter upp på en stol men övningen går lika bra att göra liggande på rygg och du vilar då händerna vid sidan om kroppen.
2. Målbildsträning: I målbildsträningen programmerar du in bilder för vad du vill uppnå. Det kan vara en prestation, ökad självkänsla, förbättrad hälsa eller något annat. I de här bilderna har du redan uppnått ditt mål och eftersom hjärnan inte kan skilja på verklighet och tankar/bilder så ger bilderna dig motivation och skapar rätt känsla. Du jobbar mycket med att hitta just rätt känsla i kroppen, ditt ”Flow” eller flyttillstånd där du mår och presterar som bäst. Målbilderna programmerar du in i ett avslappnat tillstånd så utför grundträningen minst 10 ggr innan.
2a. Skapa din målbild: För att din målbild ska vara så verklig som möjligt är det viktigt att den är detaljerad. Se dig själv som den person du önskar vara och spar inte på krutet. Ju mer detaljerad du är desto kraftfullare blir det. Ju fler sinnen du kopplar in desto bättre resultat kommer du även få.
En fotbollsspelare kanske föreställer sig när han spelar fotboll på en viss arena i en framtida klubb. Han hör ljudet från publiken, känner doften från gräset, känner fötterna i skorna, känslan i kroppen, han kanske ser sig själv göra en dribbling och känner att han är i flowtillstånd osv osv.