Vad är skillnaden?
Nedan beskrivs de olika samtalsformerna. Det finns mycket likheter och en del skillnader så är du osäker på vad du ska välja så boka en tid och så bestämmer vi vad som passar bäst efter första samtalet.
Du kan boka ett gratis introduktionssamtal (telefon eller dator) eller ett samtal på plats här:
Coaching är ett kraftfullt sätt att genomföra en förändring i livet!
Coachens främsta uppgift är att göra klienten framgångsrik i sin egen förändringsprocess. Coachen hjälper och stöttar klienten att själv finna svaren och vägen till förändring och utveckling. Genom att ställa kraftfulla och utmanande frågor får klienten utmana sitt tankesätt och sina värderingar och kommer till nya insikter. För att skapa en förändring är tydliga mål viktiga. Coachen hjälper klienten att sätta realistiska mål, hålla fokus på uppsatta mål samt uppmuntrar klienten på vägen mot målet.
Se det som att du ska ta dig genom en skog till ett mål på andra sidan. Coachens uppgift är att först hjälpa dig utforska och tydliggöra målet på andra sidan. Coachen hjälper dig sedan att utforska de olika vägarna dit, att titta på och undanröja de hinder som ligger i vägen och att tydliggöra vägen dit.
Coachen är hundra procent närvarande och lyssnar aktivt till det som blir sagt och även till det som inte alltid blir sagt.
Att bli coachad
Att bli coachad är en aktiv handling, du bör ha en vilja att utforska och utmana sig själv, dina handlingar och dina värderingar. Du väljer själv vad samtalet ska handla om och du arbetar mot den förändring som du vill uppnå. Mellan coaching sessionerna är det din uppgift att ta de nödvändiga stegen mot målet och det skapar en tydlighet att du själv ansvarar för din process, dina val och dina handlingar. Resultatet speglas av din insats.
Coachämne
Du kan bli coachad inom alla ämne men här är några exempel:
– Livsstilsförändring eller Livscoaching
– Att hitta och nå sin fulla potential
– Balans i livet, stresshantering
– Komma vidare i en livskris
– Hälsa, kost, träning och viktminskning
– Arbete, karriär och ledarskap
– Relationer
– Föräldraskap
– Att leva med och hantera PMS/PMDS
Upplägget i sig brukar i det flesta fall vara att man träffas 3-6 ggr under ett par månader men det går även att coachas enstaka gånger. Man kan coachas i ett personligt möte eller via telefon. Du kan även välja att coachas under en promenad.
Mental träning handlar om personlig utveckling, att hitta och utveckla resurser inom dig så du kan må bättre och få ett rikare liv.
Man kan också säga att det är all träning som inte är fysisk träning som får dig att fungera bättre.
En av grundstenarna i mental träning är insikten att du själv skapar ditt liv och det är du själv som har makten att göra en förändring. Det kan vara skönt att lägga över skulden på någon annan eller på omständigheterna runt omkring dig men sanningen är att du inte kan påverka alla andra – du kan bara påverka dig själv. Det är du som bestämmer hur du ska reagera och du har själv ansvar över hur du agerar i olika situationer.
Det kan kännas som ett tungt ansvar att bära men det ger dig också möjligheter. Tänk om du genom dina tankar kan styra dina känslor och ditt beteende, vilken enorm frihet det kan ge dig. Tänk om du genom att tänka annorlunda kan utveckla dig själv och ditt välmående.
Som namnet Mental träning antyder så är det träning det handlar om. Genom övning och praktisk träning kommer du till nya insikter som för dig framåt. Som med all träning kan det ta tid. Att bryta gamla beteende som vi har med oss sedan lång tid tillbaka och ersätta dem med nya kräver tålamod. Det viktigaste är att du har bestämt dig för att ta steget och prova. Då tar du tillbaka makten över ditt liv.
Mental träning är en viktig del i stresshantering. Inledningsvis handlar det om att sänka sin grundspänning genom avslappningsövningar för att ge kroppen möjlighet till återhämtning.
Mental träning och prestation
Inom idrottsvärlden har man använt mental träning länge för att prestera bättre och de flesta elitidrottare använder sig av mental träning idag. Det man oftast hör och tänker på är att man i ett avslappnat tillstånd lägger in målbilder för prestationen. Målbilderna kan handla om självkänsla eller bilder och känslor av när man t.ex. springer ett lopp eller slår ett golfslag och hur detta sedan påverkar prestationen.
Det har gjorts tester på basketspelare som delats upp i tre grupper där en grupp tränade straffkast fysiskt, en grupp tränade mentalt där de blundade och såg och kände hur de satte straffkasten och den sista gruppen tränade inte alls. De två första grupperna uppvisade samma resultat när man sedan testade dem och den sista gruppen presterade sämre.
Samma typ av mental träning används idag för personlig utvecklig och stresshantering. Genom avslappning och mindfulness lär du dig sänka din grundspänning och kan då lägga in målbilder som hjälper dig uppnå dina mål.
Samtalsterapi för ökat välmående!
Kanske har du länge känt dig stressad eller mått dåligt men inte haft mod eller ork att söka hjälp? Ibland behöver man hjälp att hitta vägar för att leva det liv man önskar och i samtal stöttar jag dig i den processen.
Jag använder mig av KBT (Kognitiv Beteendeterapi), en behandlingsmetod som är väl beprövad där vi tittar mer på nuet och framtiden än det förflutna. Genom att analysera ”orsak och verkan” hjälper jag dig att ta fram det egna, individuella sättet att möta svårigheter, det som fungerar för just dig. Tillsammans utforskar vi tankar, känslor och beteenden och hittar nya sätt att hantera problem utifrån vad du vill förändra.
Behandlingen är tidsbegränsad och vi arbetar strukturerat med en agenda som utgår från dina mål samt hemuppgifter mellan samtalen. Under första samtalet berättar du mer om vad du vill ha hjälp med och jag informerar om KBT och upplägg. Vi bestämmer också hur vi går vidare. Stress- och samtalsterapi är till för alla som vill må bättre, vuxna, ungdomar och barn.