Sammanfattning och Läxa
Vi pratade om vad stress är, hur stress påverkar oss och vad som händer i kroppen. Rädsla och nervositet kopplar på stressen. Viktigt att komma ihåg är att rädsla och nervositet inte är farligt. Det hjälper oss istället att prestera bra. Lite stress ökar adrenalinet och anspänningen i kroppen vilket gör att kroppen förbereder sig. Det är viktigt att ha med sig när man börjar bli medveten om sina känslor.
Vi ska prova ett nytt verktyg till nästa gång Mentala Rutiner och förklaring och instruktioner finns längre ner på sidan.
Läxan är att fortsätta lyssna på andningsankaret och att börja lyssna på Mentala rutiner. När de sitter så börja även göra de mentala rutinerna på träning. Var snäll mot dig själv. Det krävs träning för att träna om hjärna till nya tankebanor.
Lycka Till!
Mental träning
Mental träning handlar om personlig utveckling, att hitta och utveckla resurser inom oss för att må bättre och få ett rikare liv. Det handlar om det som pågår i huvudet (det mentala), våra tankar och känslor som vi oftast inte är medvetna om men som påverkar oss positivt och negativt i olika situationer.
Så lika viktigt som det är att träna våra fysiska förmågor som styrka, kondition och motorik, lika viktigt är det att träna de mentala förmågorna, det som pågår i huvudet, för att må och prestera bra. Vi kan inte sluta tänka men vi kan träna på att inte låta tankar och känslor kontrollera oss. Till vår hjälp har vi olika övningar och verktyg som vi tränar på utifrån varje individ.
Inom idrottsvärlden har man länge använt mental träning för att prestera bättre och de flesta elitidrottare använder sig av mental träning idag. Det kan handla om att lära sig hantera tankar och känslor som påverkar oss i olika situationer. Det kan också handla om att i ett avslappnat tillstånd lägga in målbilder för prestationen. Målbilderna kan handla om självkänsla eller bilder och känslor av när man utför något eller har uppnått ett mål. Dessa bilder skapar motivation och styr dig sedan framåt mot ett slutresultat på en omedveten nivå, nästan som en autopilot.
Såhär går det till:
1. Grundträning: Genom avslappning och mindfulness lär du dig sänka grundspänningen i kroppen och minska aktiviteten i huvudet. Du lär dig också upptäcka vad som pågår i huvudet, vilka tankar du har och vilka känslor som dyker upp. Detta är grunden för att sedan jobba vidare med olika verktyg i nästa steg utifrån den målsättning du satt upp.
Till din hjälp har du ljudfiler du lyssnar på.
I ljudfilerna hänvisar jag till en introduktion och att du sitter upp på en stol men övningen går lika bra att göra liggande på rygg och du vilar då händerna vid sidan om kroppen.
Mental Rutin
Att lägga in en mental rutin innan varje övning är ett verktyg som de flesta gymnaster använder sig av. Syftet är att ta kommando över tankarna under några sekunder precis innan övningen, att byta ut negativa tankar och tankemönster mot mer positiva och inspirerande tankar. Som med all träning så blir vi bättre med övning, ju mer vi tränar på de mentala rutinerna desto bättre blir vi på det. Ibland kommer negativa tankar ändå att komma upp och det är helt ok. Fortsätt bara att träna vidare.
Den mentala rutiner består av lite olika delar:
Det du gör när du startar upp, tex vänd dig mot det du ska göra, titta på fötterna, visualisera själva övningen, ögonkontakt med tränaren och till sist dina tre olika påstående Andas – Jag har gjort det förut – Upphopp
Viktigt att du startar övningen direkt efter det sista ordet. Om inte, se om du kan avbryta och prova igen.
Till en början ska du få träna in den med hjälp av ljudfilen nedan och sedan ska du börja träna in den på träning inför en specifik övning.