Sammanfattning och Läxa
Vi pratade om vad mental träning är, det som pågår i huvudet (tankar och känslor) och hur det påverkar oss. Du kan läsa mer om mental träning nedan.
Vi pratade också om mål och vikten av att ha rätt mål.
Resultatmålet: Att spela i landslaget, skriva kontrakt med ett lag och på kortare sikt STU/NIU
Resultatmålet är viktigt för det skapar drivkraft och motivation till att gå till träningen.
Vi pratade om hur lätt det är att ha målsättningen att göra en bra träning men när vi tittar närmre på den så kan en bra träning betyda – att göra en felfri träning eller att jag inte får missa mål eller andra ”krav” man sätter på sig själv. Så vad händer då om man missar målet redan efter fem minuter…
Dina resultatmål för träningen: Att få beröm, Göra mål, sätta det tekniska, Vara bäst i F16 och att du har haft en bra inställning. Vi kommer prata mer om dessa målen och hur de påverkar dig och din prestation.
Istället ska vi fokusera på det andra målet:
Känslomål (inställning): FLYT-tillståndet (FLOW) som för dig innebär att känna dig taggad på rätt sätt.
Målet är att höja lägsta nivån på Inställningen på varje träning.
Att hitta sätt att tänka annorlunda när de negativa tankarna kommer igång.
Det är starten i den mentala träningen, att börja förstå det där som pågår i huvudet och hur det påverkar dig.
Läxa:
Efter varje träning, bedöm vilken inställning du hade, skala 0-10.
Om du dippade i inställning, bedöm vad din lägsta nivå för inställningen var i så fall.
1. Vad var det som fick intställningen att sjunka
2. Vad gjorde jag, hur hanterade jag det (blev förbannad, ledsen, skrek på någon… osv)
3. Vilken lärdom kan jag dra av detta så att inställningen inte sjunker så långt nästa gång det händer. (Tänka annorlunda, göra annorlunda…)
Mental träning
Mental träning handlar om personlig utveckling, att hitta och utveckla resurser inom oss för att må bättre och få ett rikare liv. Det handlar om det som pågår i huvudet (det mentala), våra tankar och känslor som vi oftast inte är medvetna om men som påverkar oss positivt och negativt i olika situationer.
Så lika viktigt som det är att träna våra fysiska förmågor som styrka, kondition och motorik, lika viktigt är det att träna de mentala förmågorna, det som pågår i huvudet, för att må och prestera bra. Vi kan inte sluta tänka men vi kan träna på att inte låta tankar och känslor kontrollera oss. Till vår hjälp har vi olika övningar och verktyg som vi tränar på utifrån varje individ.
Inom idrottsvärlden har man länge använt mental träning för att prestera bättre och de flesta elitidrottare använder sig av mental träning idag. Det kan handla om att lära sig hantera tankar och känslor som påverkar oss i olika situationer. Det kan också handla om att i ett avslappnat tillstånd lägga in målbilder för prestationen. Målbilderna kan handla om självkänsla eller bilder och känslor av när man utför något eller har uppnått ett mål. Dessa bilder skapar motivation och styr dig sedan framåt mot ett slutresultat på en omedveten nivå, nästan som en autopilot.