Mental träning för att må bra!
Mental träning handlar om personlig utveckling, att hitta och utveckla resurser inom oss för att må bättre och få ett rikare liv. Det handlar om det som pågår i huvudet (det mentala), våra tankar och känslor som vi oftast inte är medvetna om men som påverkar oss positivt och negativt i olika situationer.
Så lika viktigt som det är att träna våra fysiska förmågor som styrka, kondition och motorik, lika viktigt är det att träna de mentala förmågorna, det som pågår i huvudet, för att må och prestera bra.
Våra tankar påverkar oss
Det sägs att vi tänker 60 000 tankar om dagen!
Föreställ dig ditt huvud med alla tankar som hela tiden kommer och går. Nästan som en inre röst som alltid pratar med oss. De flesta av våra tankar kommer helt automatiskt och vi är oftast inte medvetna om att de finns där. Men tankarna påverkar oss. En negativ tanke kan skapa en negativ känsla och det är då lätt att vi fortsätter den negativa spiralen med fler negativa tankar som följd. På samma sätt kan positiva tankar påverka oss på ett bra sätt. Det som händer i huvudet ligger ofta till grund för hur vi mår och presterar i vardagen eller i specifika situationer.
Negativa tankar och känslor är starkare
”Tänk positivt” har du kanske hört talas om men det är inte alltid så lätt. Undersökningar visar att negativa tankar och bilder fångar oss lättare. De negativa känslorna är starkare och har därför lättare att ta över. En del av förklaringen är att vi människor för vår överlevnad hela tiden scannar omgivningen efter faror och hot. Det ligger i vår natur, vi är programmerade att se problem och faror för att kunna lösa eller undvika dem. Detta vet tex massmedia som hela tiden matar oss med ”negativa” nyheter för att fånga oss och många påverkas också negativt av nyhetsflödet.
Stressen påverkar oss också
Idag är många människor mer eller mindre stressade. Stressen påverkas också av det som händer i huvudet. När det gäller stress så handlar det mer om de kraven du upplever att du har på dig själv och att du inte räcker till. Att du hela tiden är i huvudet, allt som ska göras, planeras och hinnas med. Huvudet får ingen paus och då kopplas våra stressystem på med ökade stresshormoner i kroppen som följd. Kroppen får allt mindre tid för den viktiga återhämtningen som behövs för att sänka stresshormonerna och bygga upp kroppen igen.
Mental träning – styrketräning för huvudet
Man kan se mental träning som styrketräning för huvudet. Vår hjärna kan inte skilja på verkligheten eller på de tankar och bilder som dyker upp i huvudet och det kan vi använda oss av i den mentala träningen. Vi kan träna oss på att stoppa de negativa tankarna och istället jobba med positiva målbilder som inspirerar och stärker oss till att må bättre, stärka självkänslan och prestera på topp.
Som namnet ”mental träning” antyder så är det träning det handlar om. Genom övning och praktisk träning kommer du till nya insikter som för dig framåt. Som med all träning kan det ta tid, det krävs tålamod att bryta gamla tankemönster som vi har med oss sedan lång tid tillbaka och ersätta dem med nya. Det viktigaste är att du har bestämt dig för att ta steget och prova. Då tar du tillbaka makten över ditt liv.
Mental träning och idrott
Inom idrottsvärlden har man använt mental träning länge för att prestera bättre och de flesta elitidrottare använder sig idag av mental träning. Det man oftast hör och tänker på är att man i ett avslappnat tillstånd lägger in målbilder för prestationen. Målbilderna kan handla om självkänsla eller bilder och känslor av när man t.ex. springer ett lopp eller slår ett golfslag och hur detta sedan påverkar prestationen.
Det har gjorts tester på basketspelare som delats upp i tre grupper där en grupp tränade straffkast fysiskt, en grupp tränade mentalt där de blundade och såg och kände hur de satte straffkasten och den sista gruppen tränade inte alls. De två första grupperna uppvisade samma resultat när man sedan testade dem och den sista gruppen presterade sämre.
Mental träning är för alla som vill må bra
Samma typ av mental träning används idag inom olika områden i livet för vuxna, barn och ungdomar. Mental träning är för dig som vill må bra. Du är kanske stressad, orolig, nedstämd, har svårt att sova eller tänker mycket negativa tankar. Du kanske vill prestera i en specifik situation, områdena är många och här följer några exempel man kan jobba med:
– Stärka självkänslan
– Personlig utveckling
– Stresshantering
– Prestera på arbetet
– Prestera på topp i olika situationer (idrott, tala inför publik, skola, mm)
För barn och ungdomar kan det handla om:
– Prestera bättre i skolan eller inom en idrott
– Stärka självkänslan och tron på sig själv
– Känna motivation och glädje
– Förebygga och hantera konflikter
Såhär går det till
- Grundträning: Genom avslappning och mindfulness lär du dig sänka grundspänningen i kroppen och minska aktiviteten i huvudet. Du tränar på att vara närvarande i nuet utan att koppla på hjärnans tyckande och tänkande. Detta är grunden för att jobba vidare med nästa steg. Bilderna nedan visar hur du med träning kan minska din tankeverksamhet och öka ditt fokus. Du lär dig då också att bli medveten om de tankar som dyker upp och det är förutsättningen för att kunna förändra tankemönster och agera annorlunda. Till din hjälp har du ljudfiler du lyssnar på och olika övningar som genomförs.
- Målbildsträning: I målbildsträningen programmerar du in bilder för vad du vill uppnå. Det kan vara en prestation, ökad självkänsla, förbättrad hälsa eller något annat. I de här bilderna har du redan uppnått ditt mål och eftersom hjärnan inte kan skilja på verklighet och tankar/bilder så ger bilderna dig motivation och skapar rätt känsla. Du jobbar mycket med att hitta just rätt känsla i kroppen, ditt ”Flow” eller flyttillstånd där du mår och presterar som bäst. Här kan man jobba med lite olika tekniker som visualiseringar där du ser framför dig hur du utför olika saker eller affirmationer som är ord som du säger till dig själv i olika situationer– ”Jag är grym”, Jag kan detta” osv.
- Hantera motgångar: Även om den mesta träningen handlar om positiv målbildsträning så stöter vi ofta på motgångar under resan. Genom att förutsäga och förbereda för vad som skulle kunna hända så kan du också ta fram strategier för hur du ska hantera en motgång. Några exempel kan vara om någon säger något negativt till dig eller om du ”misslyckas” på ett prov eller inom idrotten om du är målvakt och släpper in ett mål. Då är det lätt att negativa tankar sätter igång och sänker ditt självförtroende. Du kan dels lära dig att med stoppord eller stopptecken släppa tankarna eller så kan du ha en strategi för hur du ska göra och tänka annorlunda i den situationen.
Övningar:
Övningarna går lika bra att göra sittande som liggande så välj det som passar dig bäst.