Mindfulnessövningar
Sammanfattning och Läxa
Vi pratade om vad mental träning är, det som pågår i huvudet (tankar och känslor) och hur det påverkar oss. Du kan läsa mer om mental träning nedan.
Vi pratade också om mål och vikten av att ha rätt mål.
Resultatmålet: Bli bäst i världen, U-landslaget, Mental styrka
Resultatmålet är viktigt för det skapar drivkraft och motivation till att gå till träningen.
Vi pratade om hur lätt det är att ha målsättningen att göra en bra träning men när vi tittar närmre på den så kan en bra träning betyda – att göra en felfri träning. Så vad händer då om man gör en felpass efter två minuter…
Istället ska vi fokusera på de andra två målen:
Känslomål: FLYT-tillståndet (FLOW) som för Amanda innebär att känna sig Fri, Glad, Tiden går snabbt, Inga tankar
Målet är att höja lägsta nivån på FLYT-tillståndet på varje träning.
Att hitta sätt att tänka annorlunda när de negativa tankarna kommer igång.
Prestationsmål:
– Rätt mål på träningen – FLYT-tillståndet, höga lägsta nivån
– Lyssna på mental träning (ljudfiler), se nedan. Alternera mellan de två filerna och lyssna minst 10 ggr innan vi sedan kan gå vidare.
– Två fokusområde för att utveckla fotbollen.
När du har gjort detta ett tag sätter det sig och du behöver inte använda pappret.
Mental träning
Mental träning handlar om personlig utveckling, att hitta och utveckla resurser inom oss för att må bättre och få ett rikare liv. Det handlar om det som pågår i huvudet (det mentala), våra tankar och känslor som vi oftast inte är medvetna om men som påverkar oss positivt och negativt i olika situationer.
Så lika viktigt som det är att träna våra fysiska förmågor som styrka, kondition och motorik, lika viktigt är det att träna de mentala förmågorna, det som pågår i huvudet, för att må och prestera bra. Vi kan inte sluta tänka men vi kan träna på att inte låta tankar och känslor kontrollera oss. Till vår hjälp har vi olika övningar och verktyg som vi tränar på utifrån varje individ.
Inom idrottsvärlden har man länge använt mental träning för att prestera bättre och de flesta elitidrottare använder sig av mental träning idag. Det kan handla om att lära sig hantera tankar och känslor som påverkar oss i olika situationer. Det kan också handla om att i ett avslappnat tillstånd lägga in målbilder för prestationen. Målbilderna kan handla om självkänsla eller bilder och känslor av när man utför något eller har uppnått ett mål. Dessa bilder skapar motivation och styr dig sedan framåt mot ett slutresultat på en omedveten nivå, nästan som en autopilot.
Såhär går det till:
1. Grundträning: Genom avslappning och mindfulness lär du dig sänka grundspänningen i kroppen och minska aktiviteten i huvudet. Du lär dig också upptäcka vad som pågår i huvudet, vilka tankar du har och vilka känslor som dyker upp. Detta är grunden för att sedan jobba vidare med olika verktyg i nästa steg utifrån den målsättning du satt upp.
Till din hjälp har du ljudfiler du lyssnar på.
I ljudfilerna hänvisar jag till en introduktion och att du sitter upp på en stol men övningen går lika bra att göra liggande på rygg och du vilar då händerna vid sidan om kroppen.